úterý 23. listopadu 2010

Státní maturita

Tak než napíšu report z moc moc povedený akce s Honzou, mam tu ještě jednu nesportovní vsuvku. Opět jde o školní sloh otištěný v Periskopu. Je to komentář ke generálním zkouškám státní maturity, které se asi nevyhnu.


Vypněte si mobilní telefony hraje se komedie


Pane Pavle Zelený,chtěl bych vám poděkovat za to, že mě v poslední době tak bavíte. Už loni, kdy jsem nastoupil do prváku, jsem se dozvěděl mnohé o státní maturitě, ale až teď zjišťuji na jakou komedii jsme si to koupili lístky. A že nebyli zrovna levný.

Musím vás jako autora pochválit, že v uplynulém měsíci, na který jste se připravovali čtrnáct let, jsem se velice nasmál. Může za to především první dějství komedie státní maturity, v podobě její generální zkoušky. Velké titulky v novinách mi oznamují „ V generální zkoušce neuspělo 30% studentů“. Nevím čemu se každý diví. Vždyť státní maturitu dělali už v jiných státech a výsledky byli podobné. Tak proč tu mluvíte o hlouposti národa.

Mnohem více mě však pobavilo dějství druhé. V tomto dějství se začaly objevovat články, které odhalili vaší nepřipravenost. Ale já vás chápu připravit se za tak krátkou dobu, jako je čtrnáct let, je opravdu náročné. Když jsem se dočetl, že vaši hodnotitelé ohodnotili některé studenty 120%, utíkal jsem se podívat do sešitu matematiky z 9. třídy. Naštěstí jsem se ujistil, že jsem dával pozor a pamatuji si dobře, maximum je 100%. Také jsem se dočetl na webu novinky.cz: „Chyby se vyskytly pouze na 343 středních školách, do generálky se jich přitom zapojilo 1228.“ Zde jsem opět uplatnil své znalosti matematiky a spočetl si, že je to 28% a to mi nepřipadá jako zanedbatelná cifra. Podle novinky.cz to svádíte na zadavatele. Proto se vás chci zeptat. Kdo ty zadavatele na to školil, když to neumějí?

Musím ocenit i kulisy této velkolepé komedie, o kterých jsem se také dočetl na novinky.cz: „Generálka přišla na 120 milionů korun, do konce roku se náklady přípravy státních maturit vyšplhají na 570 miliónů korun.“ K tomuto bych řekl asi jen toto. Jste hodný, když takhle šetříte. Já jsem se obával, kolik taková státní zkouška dospělosti bude stát. Tato čísla mě však velice uklidnila. Není to nic co by si náš stát nemohl v době finanční krize dovolit. Jsem také přesvědčen o tom, že všechny tyto peníze byli správně využity k přípravě státní maturity a ani koruna z nich nešla někomu jen tak do kapsy.

Přeji vám zlomte vaz a věřím, že po zatažení opony sklidíte obrovský aplaus. Vždyť by se od vás mohli učit tak známí autoři komedii jako je Molièr a jiní. Doufejme, že blížící se premiéra nebude také derniérou.





Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/216264-pri-generalce-maturit-bylo-spatne-vyhodnoceno-12-000-testu.html

pondělí 8. listopadu 2010

Zrzek

Vodácká sezona již skončila a zimní ještě nezačala, proto zaplním tuto díru torchu netradyčním článkem. Jedná se o článek, který jsme měli ve škole psát pro MF Dnes na téma "(ne)zbytný alkohol". Zajímolo by mě proč mi tak krásný článek neotisky?


Orlov - Na samotě u lesa

Zrzek

Ahoj zrzku, chci ti říci, že tě mám moc rád. Tvou zlatavou barvu a nahořklou chmelovou chuť. Tu bílou pěnu, kterou si otírám z horního rtu, když si dám první lok. Než si dám další poslouchám tvůj melodický šum. Mám rád, když si tě hospodský váží a má čisté trubky, to abys byl ještě lahodnější.

Vím, neměl bych tě pít, ale nemůžu si pomoci. Proč vlastně? O tvé lahodné chuti píšu už výše, ale těch důvodů mám více. Jeden z nich je ten, že na tobě ušetřím. Kdybych vypil v hospodě tolik koly co tebe Zrzku, tak bych musel vykrádat banky, abych to zaplatil. Také přátelé mě nutí tě pít. Nevím proč, ale když před nimi stojím s vodou, tak na mě divně koukají a ptají se nejsem-li nemocen. Mám rád i ten strach a napětí, když si tě jdu koupit a nevím dostanu-li tě. Blížím se k tomu výčepnímu. Jeho tvář mi připomíná zmuchlaný hadr. Jen co ho ale slušně poprosím, a on vezme do ruky vybroušený půllitr, objeví se mu v té tváři úsměv jak si dává záležet, aby tě dobře natočil. Za to mu poděkuji a ocením ho dýškem. Odnesu si tě ke stolu, kde si s přáteli přiťukneme na zdraví a poddáváme se tvé lahodné chuti. Vždyť tvé léčivé účinky jsou i vědecky potvrzeny. Obsahuješ přeci vitamín B, a když se to s tebou nepřehání tak jen prospěješ.

Jediné co tvou konzumaci znepříjemňuje, je ta známá funkce y = n + 1 (kde y je vykonaná potřeba a n počet piv), kterou ty ovšem dobře znáš, ale já se nepřestávám divit, kde se ve mně takových tekutin bere. Chápu, že stát mi tě zakazuje pít. Mám totiž dost vrstevníků, kteří to dost přehání a nevědí kdy přestat. Samozřejmě, že by bylo lepší, abych nemusel porušovat zákon, ale jak by dopadli ti ,kteří neznají míru. To si raději nepředstavuji. Ještě jeden rok musím porušovat zákon, abych si mohl dopřávat tvé slasti.

Děkuji ti za mnohé zážitky s tebou a těším se brzy na viděnou Kuba.

pondělí 1. listopadu 2010

Promo

Tak sem se konečně dokopal, střihnout to promo. Sice vyšlo docela dlouhý ale aspoň je tam vše. Takže enjoy it!!!